3 min čitanja

HubSpot CMS - teme ili šabloni?

Featured Image

Najbolje moguće iskustvo u web razvoju i uređivanju sadržaja trebalo bi da bude glavni prioritet svakog CMS-a. HubSpot CMS se ne razlikuje. Sa objavljivanjem tema, HubSpot CMS nudi jedinstven, fleksibilan i izuzetno moćan način razvoja i dizajna web lokacija.

 

šabloni / paketi šablona

U prošlosti su programeri morali da koriste gotove predloške i pakete šablona za razvoj web stranice.

Takve šablone su mogli da uređuju ne-programeri, ali su istovremeno bili prilično ograničeni u smislu šta i koliko biste zapravo mogli da promenite dizajn.

Bilo je nekoliko problema sa ovim pristupom:

 • Sredstva nisu bila logički povezana (mnogo datoteka je bilo razbacano po celom mestu)
 • Oni nisu koristili novi moćni sistem prevlačenja i ispuštanja predstavljen sa HubSpot temama
 • Kolizije sa CSS imenima bile su česte, posebno kada je nekoliko ljudi radilo na istom projektu
 • Nedostatak globalnih postavki web dizajna
 • „Fleksibilne kolone“ su bile jedini način na koji su trgovci mogli da dodaju module na stranicu, a na kraju nisu bili tako fleksibilni ...

Kao što vidite, bilo je mnogo prostora za poboljšanja i na sreću, uvođenjem HubSpot CMS tema, većina navedenih problema je rešena.

 

HubSpot CMS TEME

25. juna 2020. HubSpot je objavio dugo očekivani dodatak svom CMS Hubu - HubSpot teme.

Tema, u svom najjednostavnijem smislu, predstavlja skup sredstava koja se koriste za izradu web stranice. Ova sredstva su predlošci, moduli i kodirane datoteke.

HubSpot CMS teme značajno su poboljšale iskustvo i programera i marketinških stručnjaka.

Zahvaljujući HubSpot CMS temama, trgovci imaju mnogo veću kontrolu nad globalnim postavkama, uređivanjem sadržaja i izgledom stranice bez potrebe za radom na kodu.

S druge strane, programeri imaju mnogo strukturiraniji i lakši način za razvoj i organizaciju imovine u različitim projektima.

 

Prednosti HubSpot CMS tema

Globalne postavke dizajna

Globalna podešavanja dizajna  dozvoljavaju da se fontovi, boje, dugmad, obrasci itd. , kontrolišu direktno na nivou web lokacije (bez programiranja ili bez menjanje koda). Uz pomoć programera, čak je moguće dodati skoro sve postavke globalnog dizajna u priručnik za marketinške stručnjake.

HubSpot CMS - Theme Global Setings

 

Moćni šabloni za povlačenje i ispuštanje

HubSpot CMS teme koriste kodirane Drag-and-Drop-šablone, pomoću kojih uređivači sadržaja mogu da dodaju module i menjaju izgled u zavisnosti od toga šta preferiraju za različite web stranice.

Takođe su važni takozvani Parcijalni predlošci koji mogu biti sadržani u drugim kodiranim datotekama. Ovo omogućava programerima da zauzmu modularniji pristup podelom uobičajenih delova predloška koji se koriste u mnogim datotekama na pod-šablone. Na ovaj način možete izbeći ponavljanja.

HubSpot CMS Drag and Drop

 

Strukturirani sistem datoteka 

HubSpot CMS nudi cms-theme-boilerplate , pomoću kojih možete odmah započeti razvoj sopstvene teme. HubSpot CMS predložak sadrži sve potrebne datoteke za početak i nudi vam sjajnu strukturu tema sa svim datotekama podeljenim u odgovarajuće foldere.

Vredi napomenuti da HubSpot CMS osnove stalno ažurira i održava sam HubSpot.

Klasifikovanjem svih datoteka u kontekstu teme, prenos tema HubSpot CMS-a između portala je izuzetno zgodan i lak.

HubSpot CMS File Structure

 

Alati za programere

Uređivač koda HubSpot nije loš, ali je svakako mnogo manje robustan od nekih uređivača teksta. HubSpot CMS CLI je alatka iz komandne linije koju programeri mogu koristiti za prilagođavanje svog toka rada bilo kom uređivaču teksta povezivanjem lokalnog razvojnog okruženja sa projektom HubSpot. 

Ovo omogućava programerima mnogo efikasniji tok rada i iskustvo u razvoju.

 

Izazov sa temama sa tržišta

Kada kupujete HubSpot CMS teme u marketu, tema se čuva u folderu „ @ marketplace / example-marketplace-theme “. Problem je u tome što su datoteke u ovoj fascikli samo za čitanje (READ-ONLY). 

HubSpot Clone Theme

Dakle, ako želite promeniti kod HubSpot CMS tema, morate klonirati temu. To u osnovi znači stvaranje kopije teme sa tržišta koja vam daje slobodu da promenite kod koji želite.

Međutim, ovo nameće drugo pitanje: Šta se dešava kada se tema ažurira? Vaša („ @ marketplace / example-theme “) tema će biti ažurirana dok kopija na kojoj radite ostaje ista. Imajte na umu da ažuriranja tema obično donose mnogo sjajnih novih funkcija i funkcija.

U tom pogledu imamo dve mogućnosti:

NE KLONIRAJTE TEMU:
 • Tema će se automatski ažurirati
 • Nije vam dozvoljeno da menjate nijednu datoteku teme
KLONIRANJE TEME:
 • Tema se ne ažurira automatski
 • Možete da promenite datoteke tema

Iako postoji mnogo sjajnih HubSpot CMS tema koje u početku zahtevaju malu ili nikakvu promenu, u većini slučajeva morat ćete izmeniti kod određene teme kako biste zadovoljili zahteve brenda ili dizajna robne marke. Dakle, kloniranje teme je skoro uvek siguran način.

 

Rešenje: Child-Theme  

Na sreću, HubSpot je nedavno objavio funkcionalnost za stvaranje podređenih takozvanih podređenih tema. To znači da možete u potpunosti iskoristiti prednosti kloniranja tema (menjanje datoteka tema) i neometano dobijati česta ažuriranja tema.

Kako da kreirate podređenu temu na HubSpot CMS-u? 
 1. Napravite novu praznu temu (example-theme-blank)
 2. Pristupite datoteci theme.json u novostvorenoj temi i dodajte sledeći red:
  "extends": "@ marketplace/ example-marketplace-theme"
 3. Sada je vaša nova tema samo produžetak teme tržišta i možete koristiti sva sredstva originalne teme tržišta

HubSpot CMS CLI

Kako da izmenim datoteke kada je fascikla za moju novu temu prazna?

Podređena podređena tema funkcioniše ovako: Svaka datoteka u podređenoj temi sa istim putem i imenom ima prednost nad datotekom u originalnoj temi tržišta.

Zamislite da u „example-marketplace-theme“ imate modul „global-footer“ u „ @ marketplace / example-marketplace-theme / global_modules / global-footer “ gde želite da promenite nešto na nivou koda.

Sve što trebate učiniti je dodati ovaj modul u podređenu temu sa istim putem i imenom (ovo je zaista važno).

Tako bismo stvorili novi modul u "example-theme-blank / global_modules / global-footer" . Sada podređena tema koristi vaš modul, a ne originalni. Ako se tema ažurira, sve će se ažurirati. Podređena tema će i dalje koristiti modul koji ste kreirali, pa je rizik od grešaka i prekida u različitim web modulima minimalan.

 

Zaključak

Sve u svemu, iskustvo sa HubSpot CMS -om značajno se poboljšalo uvođenjem tema HubSpot CMS-a. HubSpot CMS teme definitivno su briljantan način da brzo i lako napredujete sa svojim prisustvom na vebu. Stalna ažuriranja i mnoge nove funkcije samo su znak velike i obećavajuće budućnosti čitavog HubSpot CMS-a. 

Kao sertifikovana HubSpot agencija, nudimo vam sveobuhvatan bezbrižan paket za uvođenje HubSpot CMS-a. Jedno znamo sigurno: Vaša nova web lokacija će voleti HubSpot CMS!